“Divertim-nos a la taula!” – Carme Ruscalleda


El restaurant Sant Pau es troba al carrer Nou de Sant Pol de Mar. Aquest carrer conserva l’essència dels pobles mariners, amb cases blanques i terra de llambordes. El sol tímid de febrer treu el nas pel carreró i ens acompanya fins a l’edifici de parets grogues. Carme Ruscalleda ens obre les portes del Sant Pau.

Mentre la xef ens guia cap a la cuina, comprovem que en el menjador es té tanta cura dels detalls com en l’elaboració dels plats. Les estovalles abracen les taules sense cap plec, les copes s’arrengleren i es col·loca un ram de roses vermelles al centre de la sala.

Baixem al jardí per unes escales de fusta. Davant nostre, reposa el Mediterrani. Ruscalleda ens mostra la cuina. Ens imaginàvem un lloc tancat, pràcticament secret, similar al taller d’un alquimista. En comptes d’això, hi trobem una cuina en contacte amb la natura a través d’una gran vidriera. Els plats del Sant Pau s’elaboren sota la llum del sol i amb vistes al mar.

El projecte del restaurant Sant Pau va començar quan Carme Ruscalleda i el seu home treballaven en una botiga familiar. La van convertir en un comerç de “delicatessen” i, a més, volien incorporar-hi un menjador. L’hostal del davant del local, que es deia Sant Pau, estava en venda i el van comprar. El 1988 van obrir el restaurant i tres anys després van aconseguir la primera estrella Michelin. Preguntem a Carme Ruscalleda quins són els ingredients que ho han fet possible.

Què cal per aconseguir cinc estrelles Michelin?

Cal un equip humà que cregui molt en la marca de la casa, en un esperit i una personalitat especial, i que aporti idees. Cadascú, des del seu lloc de treball, ha de sumar detalls perquè l’experiència del client sigui única. Qui vingui de Berlin, o de Singapur o d’Estats Units, ha de trobar el caràcter de la casa.

Quin va ser el primer ingredient del Sant Pau?

El primer dia que vam obrir, vaig sentir una pressió que era compromís. És un compromís ple d’il·lusió per agradar. Quan arriben premis i qualificacions, no sento més pressió sinó una autoconfirmació del compromís que ja sentia el primer dia.

També cal afegir-hi molta dedicació…

Quan tries aquesta feina, ja saps el pa que s’hi dóna. Aquell projecte que t’ha quedat encallat te l’emportes al cinema i el somnies perquè no pares de donar-hi voltes. A la cuina, poses qualitat, molt treball i idees.

Com definiria el seu estil culinari?

Molt maresmenc i molt santpolenc. Apostem per la naturalesa i la producció que hi ha al voltant del Maresme. Aquesta producció local canvia durant l’any. Per tant, mengem les coses quan toca, quan estan en la seva plenitud.

Quin element no pot faltar mai en un dels seus plats? 

Principalment, vegetals. Practiquem una cuina molt verda, el vegetal és protagonista, ha deixat de ser comparsa per acompanyar una carn o un peix. Ara, en canvi, pren relleu i és  la “vedette” del plat.

Quin és el seu ingredient secret? 

Afegir una mica de “divertimento”. Tenim una voluntat per oferir una bona nutrició perquè som el que mengem. Depenent del que menges ets una persona més feliç. Fem salut, però passem-ho bé, fem coses diferents, divertim-nos a taula!

Als japonesos també els agrada aquest tipus de cuina…

A Tòquio, som exòtics perquè la cuina catalana té tres eixos principals, que són el pa, el vi i l’oli. En canvi, en la cultura japonesa, aquests ingredients no existeixen.

Hi ha poques dones xef?

Abans era una feina d’homes perquè les eines que s’utilitzaven necessitaven una força que la dona, per constitució física, no té. Avui dia i gràcies a la nova tecnologia, aquesta diferència s’ha abolit. Ara, hi haurà tantes dones xef com s’enamorin d’aquesta feina.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Entrevistes, Persones i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a “Divertim-nos a la taula!” – Carme Ruscalleda

  1. Retroenllaç: Entre fogons i estrelles Michelin « Producció New Media

  2. Rosa Maria ha dit:

    Llegint aquest article, de bon grat, convida a visitar el Restaurant Sant Pau de Sant Pol de Mar i gaudir d’un bon àpat. Després passejar pels carrers aprofitant la llum del sol i la bona temperatura.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s