Darrere del faristol


Durant tres mesos, hem parlat a classe de com els partits polítics elaboren un relat sòlid. Però arriba un moment en què la teoria ha de passar el relleu a la pràctica. Per això, hem canviat la pissarra i les cadires per escons i faristols i hem visitat el Parlament de Catalunya.

El Parlament és la institució que representa el poble de Catalunya. Curiosament, el palau on està situat tenia inicialment una funció força contrària. Felip V el va utilitzar com a magatzem d’armes. El parc de la Ciutadella servia per reprimir el poble durant la Guerra de Successió. De fet, encara es pot veure l’escut del monarca a la façana de l’edifici. Això si, aquest emblema té els dies comptats perquè es restituirà l’escut de Catalunya el proper mes de setembre.

Durant la visita, ens acompanya Jordi Turull, portaveu de CiU al Parlament. Aquesta és la tercera legislatura en què és diputat. Així doncs, ha estat testimoni des de primera fila dels dos governs tripartits i del primer any de govern de CiU. Per tant, Turull ens pot explicar com s’aconsegueix un discurs coherent lligant els interessos de totes les formes de govern que té un partit: alcaldies, diputats al Parlament, govern de la Generalitat, diputats al Congrés i al Parlament Europeu.

La primera sinèrgia entre el Govern i el partit que li dóna suport es produeix a l’hemicicle. Turull explica que el partit procura que la legislació que s’aprovi sigui el més semblant possible a les propostes de l’Executiu. Ara bé, la majoria absoluta està fixada en 68 escons actualment. Si el partit que governa no ha obtingut aquesta xifra en les eleccions (com és el cas de CiU, amb 62 diputats), haurà de jugar a la geometria variable i negociar amb la formació que faciliti més el progrés d’una proposta.

El relat d’un partit polític també es cou als despatxos. En primer lloc, el Govern fixa els objectius i els temes transversals amb els portaveus del Parlament, el Congrés dels Diputats, el Parlament Europeu i els municipis. Un cop queda clar “què volem”, cal que tothom es posi d’acord en el “com ho fem”.

La direcció del partit es reuneix amb els representants que tracten temes específics per posar-se al dia dels debats que tindran lloc a la Cambra. Els diputats tenen disciplina de vot, és a dir, han de votar el que diu el portaveu del partit. Per això, es fa una trobada amb els parlamentaris del grup per intercanviar opinions i pactar què es votarà.

Actualment, hi ha una paraula que ressona amb força en el relat polític: pacte fiscal. Turull assegura que aquest és un dels grans temes que el Govern té damunt la taula i que suposarà un canvi en la relació entre Catalunya i Espanya. Per això, el portaveu de CiU considera que estem vivint un moment històric ja que durant aquesta legislatura es prendran decisions transcendents. Alhora, el pacte fiscal suposa tot un repte en l’elaboració del discurs polític. Turull confessa que “hi ha un relat difícil de concretar perquè quan agafes un camí nou, hi ha incertesa.”

Aquesta entrada s'ha publicat en Actualitat, Política i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari